Tutuklu gazetecilerin duruşma tarihi belli oldu

Tutuklu gazetecilerin duruşma tarihi belli oldu haberivme.com

Tahliye talepleri reddedilen tutuklu gazetecilerin ilk duruşması 16 Mayıs’ta görülecek.

Tutuklu gazeteciler hakkında 3 buçuk ay sonra hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından tahliye talebini reddeden mahkeme, ilk duruşma için 16 Mayıs tarihini belirledi.

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Güzelyüz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zemo Ağgöz ve bir süre MA Ankara bürosunda stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan hakkında açılan davada duruşma günü belirlendi.

 

Gazeteciler hakkında tutukluluktan 3 buçuk ay sonra 17 Şubat’ta hazırlanan iddianamede, tüzel kişiliği bulunan Mezopotamya Ajansı da sanık olarak yer aldı. İddianamenin büyük bir bölümünü MA’da yayınlanan 149 haber oluşturdu. Haberlerin yanı sıra PKK-KCK’nin kuruluş tarihine 3 kez yer verilen iddianamede, gazeteciler hakkında beyanı olmayan açık ve gizli tanıkların ifadeleri yer aldı.

 

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

 

Delillerden yoksun ve gazetecilerin “örgüt üyesi” olduğu iddia edilen iddianameyi kabul eden Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün gazetecilerin avukatı Resul Temur’un yaptığı tahliye talepli başvurusunu reddetti. Mahkeme, “…atılı suç için yasada öngörülen cezanın türü ve miktarı, tutuklama kararından sonra delillerde sanıklar lehine bir değişiklik olmaması ve tutuklama kararındaki gerekçeler ile tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, adı geçen sanıklar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, sanıklara isnat edilen suçların CMK’nın 100/3-a maddesinin 11.alt bendi gereğince tutuklama sebebi varsayılan suçlardan olması, sanıkların tutuklu kaldığı süre ve muhtemel cezanın üst sınırına göre sanıkların kaçma şüphesinin mevcudiyeti ile bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususları birlikte nazara alınarak…” gerekçelerine yer vererek, tutukluların hallerinin devamına karar verdi.

 

Ayrıca, MA muhabiri Zemo Ağgöz ve Mehmet Günhan hakkında dosya kapsamında adli kontrol şartı uygulamasının devamına karar verildi.

 

Gazeteciler hakkında açılan davanın ilk duruşması ise 16 Mayıs’ta görülecek. (MA)