BİSAM: Yoksulluk sınırı 30 bin TL’yi geçti

BİSAM: Yoksulluk sınırı 30 bin TL’yi geçti haberivme.com

BİSAM raporuna göre, yoksulluk sınırı ocakta 30 bin lirayı aştı, açlık sınırı ise asgari ücreti geçti.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) verilerine göre yoksulluk sınırı ocak ayında 30 bin 379 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 8 bin 782 TL olarak gerçekleşti. Böylece, açlık sınırı, ilk aydan asgari ücreti geçti.
TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Ocak 2023 harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Ocak 2023 için 8 bin 782 lira oldu.
Bu harcama tutarı sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olarak belirlendi. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 30 bin 379 lira olarak gerçekleşti.
Raporda, "Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 385 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 2 bin 276, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 471, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1651 liradır.
Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 8 bin 782 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 30 bin 379 liraya ulaşmaktadır" ifadelerine yer verildi. 
EN YÜKSEK HARCAMA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBUNDA
Günlük harcamalarda ocak ayında en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 106 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 41, 76 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 47 liraya ulaştı.
Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23,4 lira olarak gerçekleşti. Katı yağ ve sıvı yağ ise 19 liralık masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 6,9, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,8 lira harcama yapılması gerekmektedir.
YAPILMASI GEREKEN GÜNLÜK HARCAMA TUTARI 292 LİRAYI GEÇTİ
Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 36,1 ile en yüksek paya sahip. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 24,5 ile ikinci sırada yer aldı. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 19 oldu. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 11. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 9,4'tür.
Yapılması gereken günlük harcama ise 292,75 liraya yükseldi.