KADINLARDAN BAŞKAN GÜLTAK’A TEPKİ

KADINLARDAN BAŞKAN GÜLTAK’A TEPKİ haberivme.com

Akdeniz Belediye Balkanı Mustafa Gültak’ın Mersin Büyükşehir Belediyesi meclisinde “Ailenin namus kavramını ortaya koymak istiyorsanız eşimi de koymaya hazırım bu konuda” şeklinde sar ettiği söz tepki almaya devam ediyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı meclisinde Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın eşi ile ilgili söylediği sözler olay olmuştu.  “Ailenin namus kavramını ortaya koymak istiyorsanız eşimi de koymaya hazırım bu konuda” diyen Başkan Gültak’a tepki gösteren Mersin Kadın Platformu Gültak’ı özür dilemeye davet etti.

Mersin Kadın Platformu, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisinde “Ailenin namus kavramını ortaya koymak istiyorsanız eşimi de koymaya hazırım bu konuda” şeklinde sözler sarf eden Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’a tepki gösterdi. Konuyla ilgili Eğitim Sen’de bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar, Gültak’ı eşinden ve tüm kadınlardan özür dilemeye davet etti. Platform adına açıklama yapan Çiğdem Göksoy, “Öfkeliyiz, çünkü her gün kız kardeşlerimiz erkek devlet şiddeti ve cezasızlık politikalarının bir sonucu olarak hayatlarını kaybetmeye devam ediyor. Daha dün Ayşe Korur isimli kadın boşanma aşamasında olduğu erkek Gencay Korur tarafından öldürüldü. Katil ise cinayeti gerçekleştirdikten sonra gururlu hissettiğini belirterek ‘’namusunu temizlediğini’’ herkese duyurdu. Tam da o saatlerde Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak katıldığı bir oturumda ‘ailenin namus kavramını ortaya koymak istiyorsanız eşimi de koymaya hazırım bu konuda’ sözlerini sarf etti” dedi.

 

“Son derece eril bir dil”

Gültak’ın kadın bedenini ve varlığını siyasete alet edip son derece eril ve iğrenç bir dil kullandığını ifade eden Göksoy, “Katledilen her bir kadında, LGBTİ+ da aile, namus, ahlak naraları atanlar bu zihniyetin ürünüydü. Bu kentte onur haftası düzenleniyor diye 15 gün boyunca LGBTİ+ içerikli olabilecek her türlü etkinliğe yasak koyan bu zihniyetin ürünüydü.  Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü, özgürlüklerimizin elimizden alınmaya çalışıldığı bu ülkede devlet görevlilerinin kadınların ismini masaya koymak yerine kadın cinayetlerini önlemek ve güvenliğimizi sağlamak gibi görevleri olduğunu hatırlatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Bu sözler erkekliğin bir ürünü”

Göksoy, “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasını fırsat bilen erkek devlet ve onun yöneticileri; kadınlara her yerden saldırmayı adeta bir görev edinmiş durumda. Buradan bir kez daha dile getirmekte fayda görüyoruz. Hayatın her alanını adeta bir zihin çürümesi ve eril tahakküm ile istila eden bu zihniyet ile her yerde mücadele ediyoruz. Bahsi geçen sözlerin atılan haber başlıklarındaki gibi basit bir gaf olmadığını, aslında köhnemiş fikirlerini her zikirlerinde de gösteren erkekliğin bir ürünü olduğunu biliyoruz. Erkek devlet şiddetinin baş gösterdiği her alanda mücadele ederken bu şiddet biçimlerini önemli ya da önemsiz, büyük ya da küçük olarak sınıflandırmadan değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Gültak’ın bu sözleriyle bir kez daha kadınları meta haline getirilmiş, sahipleri oldukları bir varlık olarak gördüklerini, tahakkümü kendilerine hak edindiklerini ortaya koymuş olduğunu öne süren Göksoy, “Değil siyaset hiçbir alanda olmasına izin vermeyeceğimiz bu fikir ve sözleri sizlerle birlikte elbet göndereceğiz. Bu sözleri kurabilmenin konforunu elinizden alacağız. Nasıl ki hayatın her yerinde ve alanında birbirimizi savunduysak, bundan sonra da her bir kadın, her bir LGBTİ+ için mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Bize ait olan hiçbir şeyi, eril siyasetinize konu yaptırmayacağız. Tüm bu minvalde Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ı başta eşi olmak üzere bütün kadınlardan özür dilemeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Foto: Dilan AKYOL (M/A)