‘TEHLİKE BÜYÜYORDU, OKULLARIN KAPANMASI ZORUNLUYDU’

‘TEHLİKE BÜYÜYORDU, OKULLARIN KAPANMASI ZORUNLUYDU’ haberivme.com



Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, yüz yüze eğitime ara verilmesinin ve okulların 31 Aralık’a kadar kapatılmasının zorunlu bir karar olduğunu belirterek, “Okulların yeterince hazırlık yapılmadan yüz yüze eğitime açıldığını söylemiş ve uyarmıştık. Milli Eğitim Bakanlığı bir anlamda hatasını kabul etti. Önümüzdeki süreçte önlemler alınmazsa okullar yeniden açıldığında başa döneriz. Bakanlık 45 günlük süreyi değerlendirip salgına karşı okulları hazırlamalı, personel ve öğretmen sayısını artırmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs tedbirlerini açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı da bir genelge yayınlayarak okulların yılsonuna kadar kapalı olacağını, eğitimin uzaktan eğitim şeklinde süreceğini duyurdu.

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararını ve okulların durumunu değerlendirdi.

31 Aralık’a kadar kapalı. Sonrası belirsiz

“Okullar yılsonuna kadar kapalı” ifadesini birçok velinin, okullar bu yıl hiç açılmayacak şeklinde anladığını ifade eden Sümbül, “Yılsonuna derken 31 Aralık 2020 tarihi kast ediliyor. Yani birinci dönemin sonlarına kadar okullar kapalı olacak. Şimdilik eğitim yılı sonuna kadar kapalı olmasıyla ilgili bir açıklama yok” dedi.

‘Hazırlıklar yapılmadan okullar açıldı diye uyarmıştık’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 24 Ağustos’ta öğretmenleri okula çağırdığını, Eylül ayı ortasından itibaren de kademli olarak 2+2 şeklinde yüz yüze eğitime geçildiğini kaydeden Sümbül, “Biz Eğitim-Sen olarak okulların yüz yüze eğitime hazır olmadığını, okulların maske ve dezenfektan gibi sıkıntılarının bile giderilemediğini raporlar halinde bakanlığa sunduk. Bir süre sonra okullarda bulaş artmaya başladı. Biz Eğitim-Sen olarak okullardaki bulaş sayılarını sürekli paylaştık. Milli Eğitim Bakanlığı ‘hayır, bulaş yok’ diyemedi. Şunu söyleyebiliriz. Son zamanlardaki vaka artışında okulların açık olmasının da payı var.  Okulların yeterince hazırlık yapılmadan yüz yüze eğitime açıldığını söylemiş ve uyarmıştık. Milli Eğitim Bakanlığı bir anlamda hatasını kabul etti. Okulların açık kalması büyük bir tehlike yaratırdı. Okulların kapatılması zorunluluktu ama önümüzdeki süreçte önlemler alınmazsa okullar yeniden açıldığında başa döneriz” dedi.

‘Öğretmen ve yardımcı personel sayısı artırılmalı’

Okulların kapalı olacağı 45 günlük sürenin uzayıp uzamayacağının şimdilik bilinmediğini ifade eden Sümbül, “Okulların kapalı olduğu dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlıkları tamamlaması gerekiyor. Okulların temizlik başta olmak üzere maske ve dezenfektan ihtiyaçları giderilmeli. Okullarda daha fazla yardımcı personel ve sağlık personeli çalıştırılmalı. Öğretmen sayısı artırılmalı. Ataması yapılmayan binlerce öğretmen var. Haksız yere ihraç edilen üyelerimiz var. Bu öğretmenlerimizin atanması ile sınıflara daha az öğrenci düşer. Atamalar bir kararnameye bakar. Yeter ki bütçe eğitim için kullanılmak istensin” ifadelerini kullandı.